Tempelhof, så värt att vänta på...!

Vad är det med dessa ”övergivna platser”, som så starkt lockar och kittlar fantasin?
Tempelhof, en av Berlins mer mytomspunna flygplatser belägen centralt, med en spännande historia under en dramatisk tid i Europa. Började byggas redan på 20-talet och planen var en modern storflygplats, något att visa upp för omvärlden. Byggnaden är än i dag med på listan över världens 10 största byggnader! Flygplatsen invigdes i början av 40-talet och spelade senare en viktig roll efter kriget då förnödenheter flögs in till en stad under blockad, helt omgiven av öst. Flygplatsen lades sedan ner för 10 år sedan 2018 och har därefter varit stängd för allmänheten. 

Och det var väl ungefär då, som jag fick upp ögonen för byggnaden och dess historia... Har Tempelhof verkligen trafikerats av zeppelinare?? Är det möjligt att man kört in flygplanen i byggnaden när det var dags för ”boarding”?Är arkitekturen så läcker och tidstypisk som det sägs?

Har besökt platsen vid flera tillfällen på senare år. Promenerat runt den gigantiska byggnaden, strosat över de forna start och landningsbanorna men även varit fram till huvudentrén och försökt kika in…  Men inte en chans att komma in!
Nu äntligen, finns det guidade turer med engelsk guide! Rekommenderas på det varmaste! Vilken häftig upplevelse! Flygplatsen står kvar, som den lämnades för 10 år sedan. Det ända bagagebandet, skyltarna för växlingskontor och disken för incheckning…
Turen tog drygt två timmar och det var tidvis ett motionspass. En hel del travande i trappor, och långa avstånd. Byggnaden är ju gigantisk! Avslutades till slut uppe på taket med utsikt över start och landningsbanor och Berlin från ovan.

Men så värd 10 års väntan!  :-)  

PS: Invigdes i början av 40-talet, men byggnaden är fortfarande långt ifrån färdigbyggd! Bakom den snygga fasaden kvarstår fortfarande både rå betong och armering…